7
atrium 3 (Custom)
9
6
1
3
2
5
10
11

 

Projekt konkursowy na nową siedzibę gminnego przedszkola w Grabówce.

Inwestor/Organizator konkursu : Gmina Supraśl
Data: 2015r
Lokalizacja: Grabówka

Uzyskane miejsce w konkursie: IV

Przedszkole składa się z 3 oddylatowanych części, które razem w rzucie tworzą literę U z szerokim kątem otwarcia. We wnętrzu tworzy się półotwarty dziedziniec, patio, które stanowi barierę przed drogą. Jest to wewnętrzny, bezpieczny plac zabaw, oddzielony od szumu ulic.  Dwie części , wschodnia i  zachodnia na planie prostokąta, połączone zostały wysokim holem głównym. Część wschodnia  parterowa mieściła pomieszczenia techniczne, socjalne, administracyjne oraz blok żywieniowy. Część zachodnia mieściła sale przedszkole na dwóch kondygnacjach. Sale, dzięki usytuowaniu okien od południowego wschodu, doskonale są doświetlone światłem dziennym przez większą część dnia. Dzięki doświetleniu od wschodu nie zachodzi także efekt szklarniowy przegrzewania sal jak miałoby to miejsce przy ekspozycji na południe. Zewnętrzna estetyka elewacji została zaproponowana w delikatnym odcieniu szarości z kolorowymi akcentami w postaci rytmicznych pasów wynikających z rozstawu okien. Dodatkowo w niektórych pomieszczeniach i w korytarzu przy salach przedszkolnych zastosowano okrągłe barwne okna, które nadają wnętrzom bajkowy charakter a z zewnątrz budzą ciekawość dzieci.  Holl główny dzięki rozszerzeniu na wewnętrzne południowe patio jest doskonale doświetlone, a odkryta drewniana konstrukcja budzi ciepło i spokój.

Projekt zajął 4 miejsce w konkursie na 14 prac spełniających warunki konkursu.